Mekan 360

Hakkımızda

Kula volkanizması, Ege Bölgesi'nin doğudan batıya uzanan en büyük tektonik çukurlarından "Gediz Oluğu" üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla buradaki ilginç yeryüzü biçimlerinin oluşumunda volkanik faaliyetler, tektonik hareketler, akarsu ve atmosfer olaylarının etkileşimi söz konusu.

Özellikle Kaplan ve Sandal köyleriyle Kula ilçesinin kuzeyinde yer alan volkan konileri ve oluşumlar, dün olmuşçasına yeni ve etkileyici. Salihli'den Demirci'ye uzanan yola girip kuzeydoğuya doğru yaklaşık 25 kilometre gittikten sonra, Demirköprü Baraj Gölü'nün kıyısında biri büyük, diğeri küçük iki volkan konisinin oluşturduğu çok hoş bir görünüm karşınıza çıkar. Yöre halkının "Çakallar Tepesi" ya da "Divlittepe" dediği büyük koniyle yaklaşık 1 kilometre ötesindeki "Küçük Divlit" baraj gölünün mavi sularıyla etkileyici bir görünüm oluşturur. Yamacında terk edilmiş Çakallar köyünün bulunduğu tepe, Kula volkanizmasının en geniş oluşumudur ve sürprizi vardır:

Günümüzden 10-12 bin yıl önce yaşamış insanlara ait ayak izleri...

Etiketler

mesire sosyal alan oluşum volkanik yanardag lav çukur

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Yakup Çakır

Kula nın içinden Divlit Caddesini takip edin. Yerleşim yeri sonunda tanıtım kulübesi var. Girişte ücretsiz kayıt yapılarak broşür ve bilgi veriliyor. Yaklaşık 100 metre sonra soldaki otoparkta aracınızı bırakıp 200 metre yürümeniz halinde volkan mağarasını görebilirsiniz. 2 milyon yaşındaki volkan konisinin solundan giden yolda, ikinci sağdan çıkarak birinci otoparka ulaşıyorsunuz. Burada arabanızı park ederek 3 km yürüyüş sonrasında ikinci otoparka ulaşabilirsiniz. Biz 2 kilometre yürürüyüp aracımıza geri döndük. Toplam 4 km yürümüş olduk. Sıcak havalarda bu yolda yürümek çok zor olacaktır. Birinci otoparktan yaklaşık 2 km sonra bulunan ikinci otoparkta bisiklet için düzenlenmiş ayrı bir parkur var. Tur otobüsü ile gelenlerin otoparklardan birinden yürüyüşe başlayıp diğer otoparkta araca binmeyerini öneririm.

5 yıl önce

YG ERCAN SEDAOĞLU

"Yanık Ülke"de rengarenk sonbahar... Manisa'da yer alan ve UNESCO'nun Global Jeopark Ağı'na dahil edilen Kula Volkanik Jeoparkı, sonbahar renkleriyle ziyaretçilerine görsel şölen yaşatıyor.

5 yıl önce

Ali Karataş

Türkiye'nin ilk ve tek Jeoparkı. Gezip görmeden karar vermeyin

5 yıl önce

Mehmet Ali Erbaş

Giderken 3 kilometre yürümeyi göze almalı. Yazın şapka, baharda ceket bulundurmalı

5 yıl önce

T. yetiş

Çok güzel bir yer mutlaka uğrayın

5 yıl önce

Yorum Ekle