Mekan 360

KUTSAL HAC KİLİSESİ DOĞANLAR BORNOVA İZMİR

Görüntülenme - 9310 Yorum Ekle

Hakkımızda

Bulunduğu Mevkii: Doğanlar Köyü Cemaat Sayısı: Kullanımda değil. Kutsal Haç Kilisesi İzmir ili, Doğanlar Köyü, 18. Pafta, 2680. Parselde kayıtlı 1275 m2 üzerinde yaklaşık 118 m2 alana sahiptir. Uzun yıllar marangozhane olarak kullanılan yapı günümüze ancak bu şekilde korunarak gelebilmiştir. 1880 yılına tarihlenen yapı erken dönem Hıristiyanlık sanatında önemli bir yer tutmaktadır. Bazilikal düzende inşa edilen kilise oldukça küçüktür ve özgün bir duvar tekniğine sahiptir. Çatı bölümü ahşap kaburgalı alçı dekorasyonludur. Neoklasik üsluba sahip kilise sade kumtaşından yapılmıştır. İç dekorasyonda Rönesans sanatında görülen klasik mimari öğelerinin vurgulandığı izlenmektedir. Doğanlar şapeli rölöverestitüsyon ve restorasyon projeleri İzmir Büyükşehir, imar ve şehircilik daire başkanlığı, tarihsel çevre ve kültür varlıkları denetiminde hazırlatılmış bulunmaktadır. Şapel restorasyonu tamamlandıktan sonra semt merkezi olarak kültürel ve sosyal amaçlı kullanılmak üzere mahalle sakinlerinin hizmetine sunulacaktır. Ancak herhangi bir restorasyon çalışması henüz başlamamış durumdadır. Söz konusu kilise, İzmir’de ayakta kalabilmiş Aya Vukla Kilisesinden sonra ikinci yapıdır. Zamanında oldukça geniş bir Ortodoks Rum nüfusu barındıran İzmir için önem teşkil etmektedir.

Etiketler

rum ortadoks dini papaz eski tarihi ibadet hiristiyan 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

levent kuneroglu

Doğanlar'da bir kilise olmasını beklemiyordum...Araştırınca, eski fotoğraflarını gördüğüm 1880'e tarihlenen bu yapının restore edilmemiş,harabe halini bile güzel buldum. Bugünkü hâliyle uzun yıllar ayakta kalabilecek gibi görünen,İzmir'e yeniden kazandırılmış güzel bir kilise.

6 yıl önce

Kafadaroglu Alaeddin

Görülmeye değer yerler

5 yıl önce

Dişi Kaplan

Metin mal mısın sen ne biliyonda konuşuyon belki bi Hristiyan vardır biraz empati kur orası da Hristiyanların yuvası

8 yıl önce

Metin Çelik

Yıkın gitsin lanetler

8 yıl önce

Ahmet BALKI

5 yıl önce

Yorum Ekle

Sokak Görünümü