Mekan 360

LİMANTEPE KAZI ALANI

Görüntülenme - 8190 Yorum Ekle

Hakkımızda

Limantepe, Limantepe belediyesi sınırları içinde, kasabanın deniz kıyısındaki İskele Mahallesi'nde yer alan ve Tunç Çağı boyunca (M.Ö. 3. binyıldan itibaren, Truva Savaşı dönemi olarak kabul edilen M.Ö. 1300-1400'lere kadar) yerleşime konu olmuş tarih öncesi dönem (prehistorya) arkeolojisi siti. Ege Denizi'nin bilinen en eski limanlarından biridir. Sit 1950'de Profesör Ekrem Akurgal tarafından keşfedilmiş olup, kazıları 1979'dan günümüze Hayat Erkanal başkanlığındaki uluslararası bir ekip tarafından sürdürülmektedir. Liman Tepe'de 2000 yılından bu yana sürdürülen sualtı kazı ve araştırmaları bugün sualtında kalmış olan liman tesislerinin araştırılmasına yönelik olarak sürdürülmektedir. ANKÜSAM koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda M.Ö. 6. ve 4. Yy lara ait iki farklı liman tabanı tespit edilmiş olup çalışmalar liman tesislerinin ilk inşa evresini tespit etmeye yönelik olarak devam etmektedir.


Batı Anadolu sahil kesiminin en önemli yerleşmelerinden biri olan Liman Tepe, Kalkolitik Çağ’dan Roma Dönemi sonuna kadar süren kesintisiz iskân tarihi açısından da ünik bir karakter ortaya koymaktadır. Ele geçen buluntular ışığında, kentin en eski kültür tabakalarından itibaren denizaşırı ticaret ilişkilerinin merkezinde olan güçlü bir liman kenti konumunda olduğu anlaşılmaktadır.
Kazılar sırasında ahşap, bronz ve taş çapalar yanında dönemin karakteristiği olan çok sayıda seramik örnek ile bol miktarda organik malzeme ele geçmektedir. Kazı çalışmalarıyla paralel olarak yürütülen sualtı jeomorfolojik araştırmaları da tarih boyunca kıyı çizgisinde yaşanan değişimler ve bunların yerleşim üzerindeki olası etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir.


Gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda en eski kıyı çizgisinin bugünkü sahil şeridinin 400 m ilerisinde yer aldığı saptanmış olup bu alanda sualtında kalmış olabilecek daha eski yerleşimler de araştırılmaktadır. Türkiye’de alanında bir ilki temsil eden sualtı kazı araştırmaları bu konuda deneyimli ve bağımsız projeler yürütecek güçlü bir ekibin oluşumunu da sağlamış ve merkez bünyesinde kurumsallaşmasını tamamlayarak önemli bir konuma gelmiştir.
 

Etiketler

izmir limantepe kazı alanı izmir urla limantepe kazısı limantepe kazı alanı 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (4)

atilla balaban

Manzara lı doğal olarak ayrı bir güzelliğe sahip denize yakın ferahlatıcı bir havaya sahip güzel bir yer

5 yıl önce

Çağatay Balaban

360 Derece araştırma grubunun güzel çalışmaları var. Kesinlikle ziyaret edilmeli.

6 yıl önce

levent oktaykan

Kazı çalışmaları devam ediyor. Ziyarete açık değil.

6 yıl önce

ismail YILMAZ

Sahil kenarı temiz hava sesiz sakin bir yer

6 yıl önce

Yorum Ekle

Sokak Görünümü