Hakkımızda

Ayn-ı Ali, Fatih ve 2. Beyazıt döneminde Manisa'da yaşamış bir Bektaşi şeyhidir. Zamanında ve sonraları zaviye ve tekkesi çok itibarlı idi. Ölümünden sonra tekkesinin yanında türbesine gömüldü. Tekkesinin yaşaması için birçok arazi ve mülk vakfetmiştir.
 Evliya Çelebi 1671 yılında manisa'ya geldiğinde Ayn-ı Ali tekkesini ziyaret etmiş Bektaşilere ait olduğunu belirtmiştir. Bazı tarihçiler 17. yüzyılda yaşayan ''Deftardar Ayn-ı Ali'' ile burada konu edilen Ayn-ı Ali birbirine katırmışlardır. Ayn-ı Ali Sultan'ın tarihi şahsiyeti hakkındaki bilgilerimiz şimdilik bukadardır.
Filibeli Ahmed Hilmi'nin İslam Tasavvuf felsefesinin önemli konularından olan ''vahdet-i vucud'' konusunu anlattığı ''Amak-ı Hayal'' adlı eserinde adı geçen ''Aynalı Baba'' bölümü Ayn-ı Ali Sultandan ilham alınarak yazıldığı tahmin edilmektedir.
Ayn-ı Ali hakkında anlatılan şu menkibe meşhurdur.

Ayn-ı Ali, evden camiye camiden eve gidip gelen ve dışarı ile ilgisi olmayan ve kendi halinde yaşayan bir kişiymiş. O'nun okuduğu mahallede bir kadının oğlu askere gitmiş. Esir düşmüş ve düşman onu bir kaleye hapsetmiş delikanlının annesi, oğlu için gece gündüz ağlıyormuş. Oğlunun esaretten kurtulabilecek yegane kişinin Ayn-ı Ali olduğu inanan kadın ona müracat etmiş. Ayn-ı Ali ona demiş ki:
''Eğer bana kızarmış tavuk getirirsen oğlunu esaretten kurtarır buraya getiririm'';
Bunun üzerine kadın kızarmış bir tavuk getirmiş. Fakat Ayn-ı Ali getirilen bu tavuğu kendisi yemeyip bir köpeğe atıvermiş. Köpek tavuğu kaptığı gibi kaçmış o kadının oğlunun esir olduğu kaleye gitmiş, kapıdaki düşman nöbetçilerine saldırmış nöbetçiler köpek ile mücadele ederken kadının oğlu kaleden kaçmış ve annesine kavuşmuş.
Ayn-ı Ali'nin keramet sahibi olduğuna kerkes inanmış. Ölünce onun namına bir türbe vede birde cami yapmışlar.
Türbenin giriş kapısının önünde bulunan zincir, bu esirin ayaklarında bağlı bulunan zincirmiş.

(Günümüzde bu zincir aynı yerde asılı durmaktadır.)

Etiketler

kıraathane cafe fast-food nargile çay manisa-kıraathanesi sultan-cayi

Görüşler ()

Yorum Ekle