Mekan 360

MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİİ BEHRAMKALE

Görüntülenme - 17559 Yorum Ekle

Hakkımızda

Murat Hüdavendigar Camii, Osmanlı sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından 14.yy 'da yaptırılmıştır. Osmanlı'nın kendine özgü eserlerinden olan cami, tek kubbeli ve kare planlı olarak inşa edilmiştir. Antik kent sınırları içinde ve bölgenin tepesinde yer alan camiinin içinde yer alan kadırga resimleri, Osmanlı cami mimarisinde sık karşılaşılmayan bir örnek oluşturuyor.

Murat Hüdavendigar Camii'nden daha önceki dönemlerde bölgede kurulu olan Cornelius kentinin kapısı, bu caminin kapısına dönüştürülerek inşa edilmiştir. Kapının bulunduğu alana Murat Hüdavendigar Camii inşa edilirken Cornelius Kilisesini onartan Kral Skamandros'un kapıya yazdırdığı yazılara dokunulmamıştır. Sadece haç iþaretinin iki kanadı kırılmıştır.


Bu kapının üzerinde yer alan kitabeye dönemin kralının yazdırdığı metin, aşağıdaki gibidir;

"Skamandros şehri başkanı Anthimos, mükafat olarak kendi günahlarınýın bağışlanması için istekli bir şekilde dua ederek, gayretle ve emek vererek, Aziz Cornelius Kilisesi'nin sağlam olmayan bölümlerini güzelleştirmek için tamir ettirdi. Her kim bu kilisenin güzelliklerine, durumuna, mozaiğine ve olağanüstü ihtişamına bakarsa, Tanrı'nın kölesi olan ve bu binayı tamir ettiren Anthimos'un ölmeden önce işlediği günahların affı için dua etsin."

Etiketler

murat hüdavendigar camii ayvacık behramkale tarihi turistik 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Çağrı Su

Assos akropolünün kuzeyinde cephesi Behramkale Köyü’ne dönük olarak inşa edilmiştir. I.Murat tarafından yaptırılan caminin kesin inşa tarihi bilinmemektedir.  Ancak I.Murat 1365 yılında kazandığı Sırp Sındığı zaferinin etkisi ve savaş ganimetlerinin katkısıyla bu tarihten sonra cami ve külliyeler yaptırmıştır. O nedenle bu cami de 14. Yüzyıla tarihlendirilmektedir.Assos antik kenti kalıntılarıyla iç içedir. ·         Kare planlı ve tek kubbeli yapısıyla Bursa’daki Hüdavendigar Camii’ne benzemektedir. ·         Yer yer kireci dökülmüş  duvarlarında kök boyasıyla yapılmış kadırga resimleri orijinalliğini artırmaktadır. Bu özelliğiyle tektir. Resimleri Assos’un bir liman kenti olmasına bağlayanlar da vardır. ·         Caminin giriş kapısı ilginç özelliğiyle dikkati çekmektedir.  Bu kapı, kendisinden daha eski olan Cornelius kentinin kapısıdır. Cornelius Kilisesi'nin onarılmasını emreden Kral  Skamandros'un yazdığı yazılar hala Hüdavendigar Camii'nin kapısında yer almaktadır. Köyün en üst mahallesi olan Camialtı mevkiinden iki sıralı, seyrek taş evler arasından dik olarak tırmanan antik taş yoldan önce üzerinde tek tük otların izlendiği kurşunî renkli, yağmur ve rüzgârların yiyip bitiremediği kesilmiş düz satıhlı taş ocaklarına, sonra da Camiye ulaşılır. Cami'de ilk devir Osmanlı Mimarisi'ne uygun olarak kesme taş ve tuğla duvar örgüsü bir arada görülmektedir. Kare plândan kubbeye dört köşeye yerleştirilen üçer üçgen satıhla geçilmektedir. Caminin 1944 depreminde büyük hasar gördüğü ve yakın zamanda aslına uygun şekilde restorasyondan geçirildiği söylenmektedir.

5 yıl önce

Gokhan Yilmaz

Behramkale köyünün tepesinde yer alan cami ve kale alanı oldukça etkiliyici bir tarih dokusu sunuyor ziyaretçilere. Manzara tapinak hemen yanındaki cami inanilmaz güzel. Fakat soguk havalara dikkat insanın içini titreten bir ayaz oluyor. yolunuz düserse mutlaka uğrayın ayrıca koy meydaninda yiyecek icecek servisi yapan bir cok yer de bulunmakta.

5 yıl önce

Erdem Yıldız

Cami oldukça sade bir yapıda yapılmış. İçerisine girdiğinizde sol tarafta kalan pencerenin yanına otursanız içerisinin püfür püfür estigini anlayacaksınız. Keza caminin manzarası da tek kelimeyle mükemmel. Oturup saatlerce izlenesi bir manzarası var hakikaten.

5 yıl önce

Necmettin TAN

Bahçesinde dinlenebilir, manzaranın tadına varabilirsiniz.

5 yıl önce

Ramazan Çelik

Osmanlı sultanlarından Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılan cami kare olan dış görünüşü ile dikkat çekiyor. Cami antik kent girişinin sol tarafında kalıyor ve antik kent dışında olduğu için ziyaret için herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz.

5 yıl önce

Yorum Ekle