Mekan 360

MYRA ÖRENYERİ

Hakkımızda

Bugünkü Demre İlçe merkezinde ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuştur. Myros nehrinin (bugünkü Demre Çayı) batısındaki ulaşıma elverişli kanal ile şehrin denizle bağlantısı sağlanmaktaydı. Kanalın diğer yanında yer alan Andriake (Çayağzı) limanından da bölgenin deniz ulaşımı ve ticareti yürütülmekteydi. Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür.

Kaya mezarları, Likçe yazıtları ve sikkeler, Myra'nın en azından M.Ö. 5. yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüğünü gösterirler. Strabon'un verdiği bilgiye göre Likya Birliğinin altı büyük kentinden biri olan Myra, Likçe yazıtlarda Myrrh adıyla anılır.

M.S. 2. yüzyıl Myra'nın büyük bir gelişmeye sahne olduğu dönemdir. Likya Birliği'nin Metropolisi olan şehirde, Likyalı zengin kişilerin yardımları ile birçok yapı inşa edilmiş ve onarılmıştır.

Bizans Döneminde ise Myra, dini yönden olduğu kadar idari yönden de önde gelen şehirlerden biri olmuştur. Günümüze dek ulaşan ününü, Aziz Nikolaos'un (Noel Baba) M.S. 4. yüzyılda şehrin piskoposu olmasına ve ölümünden sonra aziz mertebesine ulaşıp adına kilise yapılmasına borçludur.

Myra, 7. yüzyıldan itibaren gerek deprem, su baskını ve Demre Çayı'nın getirdiği alüvyonlar, gerekse Arap akınları sebebiyle önemini yitirip 12. yüzyılda köy hüviyetine dönüşmüştür.

Günümüz kalıntılarını, akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarları oluşturur. Yapılan araştırmalara göre bugün oldukça sağlam durumda olan Roma Dönemi surlarının dışında, Helenistik hatta M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen sur kalıntılarına akropol tepesi ve çevresinde rastlamak mümkündür.

Etiketler

tarihi antik kent orenyeri kalintilar uygarliklar bizans dönem

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Kriti Goel

Excellent place to visit. Very beautiful. Not a history buff but it's worth to visit once. Has a lot of interesting stories that you could read up on. Also the ruins are not a touristy place. Very few tourists and you can walk around almost anywhere and get amazing pictures of the ruins. To reach the place we had to take a 2 hour deviation from our main route, well it was totally worth it.

5 yıl önce

Robert Lee

Fab amphitheatre in excellent condition. Rock tombs are also pretty cool. Well worth a visit.

5 yıl önce

Karl Pilcher

Great to wander around the ruins. Impressive amphitheatre.

5 yıl önce

Piotr Dziekański

Ruins nice to see but it's a attraction for 30 minutes if walk fast. No descriptions anywhere so you don't know what are you looking at if without a guide you can walk in the amphitheatre and then see some tombs in the stone but can't go in or go too close.

5 yıl önce

Soukaina El hamchachi

It's a very nice place, but it's a little bit hot in summer, you should wear hat and drink a lot of water, the souvenir shops there are nice , the prices are in dollars and people speak russian and Turkish, I loved the old place there Olympus it's very nice it takes me to another time when Romains were there.. It's a very nice place I recommend it for you

5 yıl önce

Yorum Ekle