Mekan 360

Hakkımızda

Haşimiye Meydanı’nda yer alan Pazar Camii’nin inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ancak minaresindeki süslemeler Zengiler devri özelliği taşıdığı için bu dönemde yani 12. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.
Avlunun kuzey batı köşesindeki tek şerefeli minarenin gövdesi üç bölüme ayrılmış. Alttaki bölüm sekizgen, orta bölüm silindirik, şerefeye kadar olan üstteki bölümse onikigen. Onikigen bölümün her yüzünde Zengiler devri süslemelerini hatırlatan, kaval silmelerden meydana gelmiş düğümlü kemerler bulunuyor.
Son yıllarda yapılan eklemelerle caminin avlusu, son cemaat yeri ve iç mekânı özgünlüğünü kaybetmiş.
Daha önce cami avlusunun doğusuna bitişik Pazar Değirmeni bulunuyormuş. Avludan geçen Balıklı Göl suyuyla çalışan değirmenin camiye bakan kısmı 1995 yılında şadırvana dönüştürülmüş. Avlunun kuzey ve doğu cephelerinin ikinci katlarına odalar inşa edilmiş.
Üç gözlü son cemaat yeri de beton mahfellerle iki katlı beton mahfil şeklinde iç mekâna dahil edilmiş. 

Yedinci yüzyıldan itibaren çeşitli İslâm devletlerinin egemenliğine giren Şanlıurfa'daki 39 adet tarihi camiden Pazar Camii ve Ulu Camii Zengiler dönemine (XII. yüzyıl) Halil-ür Rahman Camii Eyyûbiler dönemine (1211) Hasan Padişah Camii Akkoyunlular dönemine (XV. yüzyıl) aittir. Selahaddin Eyyûbi Camii Circis Peygamber Camii ve Fırfırlı Camii kiliseden çevrilmiştir. Bunların dışında kalan 32 adet camiin tamamı Osmanlı dönemine aittir.

 

Etiketler

cami cemaat tarihi osmanli islam namaz dönem pazar 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (4)

تصاميم حلوة

ممتاز

5 yıl önce

Abd Abd

5 yıl önce

Abd Allwahed

5 yıl önce

يوسف العبد

6 yıl önce

Yorum Ekle