Mekan 360

ŞANLIURFA KALESİ

Görüntülenme - 14900 Yorum Ekle

Hakkımızda

Urfa Kalesi Kentin güneybatı kesiminde, Halil-ür Rahman ve Ayn-ı Zeliha göllerinin güneyindeki Damlacık dağının kuzey eteğinde bulunan tepe üzerindedir. Doğu, batı ve güney tarafı kayadan oyma derin savunma hendeği ile çevrili, kuzey tarafı ise sarp kayalıktır. 814 yılında (Abbasiler Dönemi) şehir sularının yeniden inşa edilmesi sırasında kalenin de Seleukoslar dönemine ait eski kalıntılar üzerine yeniden inşa edildiği kuvvetle muhtemeldir. Güneydeki kayadan oyma hendeğin M.S. III. yüzyıla ait kaya mezarlarının üzerine yapıldığı kesilmiş kaya mezarlarından anlaşılmaktadır. (Romalılar tarafından yaptırılan İç kale zamanla genişlemiştir. İç kale 25 burçludur. Kalede Bizans ve İslam dönemine ilişkin kalıntılar bulunmaktadır. Surları M.S. 812 yılında Hıristiyanların, Arap akınlarına karşı kenti korumak amacıyla yaptırdığı bilinmektedir. Dış kale ise Haçlılar zamanında büyütülerek restore edilmiştir) diyenler de vardır. Kale üzerindeki Korinth başlıklı iki sütunun arası 14 m. olup yükseklikleri 17.25 ve çapları 4.60 metredir. Doğudaki sütunun kente bakan yüzünün 3 metre yukarısında Estrangela türündeki Süryanice kitabede: "Ben askeri komutan Barş[AMAŞ] (Güneşin Oğlu)'nın oğlu AFTUHA. Bu sütunu ve üzerindeki heykeli başbakan MA'NU kızı, [kral MA'NU] eşi, hanımefendim ve [velinimetim] kraliçe ŞALMETH için yaptım." yazılıdır. Kitabede adı geçen Edessa kralı II. MA'NU (240-242)'dur. Saltanat tarihleri dikkate alınırsa, bu sütunların 814 yılındaki surlar ve kalenin esas inşa tarihinden önce buraya birer anıt sütun arak dikildikleri ortaya çıkar.

Etiketler

kale yy mo heykel muze kral kralice 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Natalie Sayin

There is not really that much to see at Urfa castle and you may be disappointed. I was because the week before had been to see Gaziantep castle which is a lot better. It is still worth the walk though for a panoramic view over Urfa

10 yıl önce

Fahri köken

urfayı iki defa ziyaret etme fırsatım oldu, burası adeta peygemberler şehri balıklı gölün yakınında ibrahim peygamberin doğduğu mağara ve şimdiki balıklı gölün olduğu yerde yakılan muazzam bir ateşe kaledeki mancınıklarla nemrutun emriyle atılması ve allahın ey ateş ibrahime serin ol diye emretmesi üzerine ateşin suya dönüşmesi, odunlarında balık olmalarıyla şimdiki balıklı gölün oluşumu, buradaki balıkların yanmış odunlar gibi kara olması ve yöre halkının bu balıkları kutsal bilip dokunmaması başlı başına bir tarihi olaydır. ayrıca kalenin batısındaki bir mağaranında eyyüp peygamberin senelerce çile çektiği ve sonunda allahın lutfuna eriştiği mağara olarak ziyaret edilmektedir, bu mağaranın yanına çok güzel ve modern bir cami yapılmış, gerek yöre halkının gerekse ziyaretçilerin ibadet etmelerine açık tutulmaktadır, 1920 lerde anadolunun düşman istilasına uğramasıyla urfada bu istilalardan nasibini almış, ancak bu durumu kabullenmemiş ve kurtuluş savaşından önce halk şehirlerini düşmandan geri alarak kurtarmıştır, bu olayın anısınada TBMM tarafından ismi şanlı urfa olarak değiştirilmiştir. imkanı olanların ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Ayrıca bozova yakınlarında inşa edilen ATATÜRK barajı dünyanın sayılı barajları arasındadır ve van gölünden sonra türkiyenin ikinci en büyük gölünü oluşturmuştur masmavi rengi ve engin görüntüsüyle adeta insanda deniz algısı oluşturmaktadır, Harrandaki ilk üniversitesi ve ceylanpınar devlet üretme çiftliğiyle muhteşem bir turistik değerdir.

5 yıl önce

Erdal Avcı

Çok güzel bir tarihi yer. Yönetim sorumlularının tedbirleri kesinlikle sıkı olmalarını tavsiye ederim üzücü olayların yaşanmaması için. İnternet reklam hizmetleri için arayın.

5 yıl önce

Adnan Tüzel

buram buram tarih kokan bir yer atalarımızın mirası...

5 yıl önce

ahmet f. göklü

Doğu,batı ve güneyi kayadan oyma hendeklerle çevrili,kuzeyinde balıklı göl bulunan,son dönemde geçirdiği restorasyon ile bir ölçüde taş ve toprak yığını olmaktan kurtulan Abbasiler döneminde yapıldığı tahmin edilen,eteklerinde yer yer kafelerin yer aldığı,görülmese de olur türünden,Urfa'da en son görülecek,bakımsız bir kale...Giriş ücretli.İçinde ayrıca bir de dehliz var.

5 yıl önce

Yorum Ekle