Mekan 360

SULTAN V. MEHMET REŞAD TÜRBESİ

Hakkımızda

Eyüp'te türbesi olan tek osmanlı padişahı olan V. Mehmet Reşat'a ait bu türbe Haliç sahilinde yer almaktadır.Türbe inşa edilen son Osmanlı padişah türbesidir. 1914 yılında Mimar Kemalettin tarafından Neo-Klasik üslupla inşa edilmiştir. Türbe, sekizgen planlı olup, kesme köfeki taşından ve mermerden yapılmış üzeri tek kubbe ile örtülmüştür. Zeminden oldukça yüksek bir kaide üzerindeki türbeye on basamaklı mermer bir merdivenle çıkılmaktadır. Türbenin giriş kapısı Haliç’e yöneliktir. Rıhtımda olmasından ötürü de büyük sandalların yanaşabilmesi için küçük demir iskele babaları ile rıhtım desteklenmiştir.



2 Kasım 1844, İstanbul – 3 Temmuz 1918

Osmanlı sultanlarının otuz beşincisi ve İslam halifelerinin yüzüncüsü. Sultan Abdülmecid Han’ın oğludur.Annesi Gülcemal Kadın Efendidir. Osmanlı Sarayı’nda iyi bir tahsil ve terbiye ile büyüdü. Yüksek din ve fen bilgileri okudu. Uzun şehzadelik devrinin çoğunu okumakla geçirip, doğu dillerinden- Farsça ve Arapça ile batı dillerinden Fransızcayı mükemmel şekilde öğrendi. Ağabeyi Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın, İttihadcılar tarafından tahttan indirilmesiyle 27 Nisan 1909’da tahta geçti. Tahta çıkınca, Tevfik Paşa’nın başkanlığındaki kabine usulen istifasını takdim etti. Ancak yeni padişah kabinenin vazifeye devamını istedi. Tevfik Paşa’nın sadrazamlığı İttihadcıların istedikleri gibi hareket etmelerine fırsat vermediğinden onun sadrazmlığını, istemiyorlardı. Yapılan baskılar sonunda, 5 Mayıs 1909’da Tevfik Paşa istifa etti ve Sultan da istifayı kabul etti. Yerine İttihadcıların adamı olan Hüseyin Hilmi Paşa getirildi.

Hüseyin Hilmi Paşa’nın ikinci sadrazamlığı  sırasında örfî harb dîvanı tarafından 31 Mart olayı ile alâkalı olanlar hakkında verilen idam, sürgün ve hapis gibi cezalar infaz olundu.

Etiketler

v beşinci mehmet reşat türbesi nerede sultan istanbulda mehmed

Görüşler ()

Yorum Ekle