Mekan 360

Hakkımızda

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm Sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk Müzesi’dir ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müze olma özelliğini de taşır. Müzenin kuruluş çalışmaları 19. yüzyıl sonunda ülkenin her yöresindeki vakıf binalarından, cami, mescit, tekke ve türbelerden sürekli olarak eser çalınması nedeniyle başlatılmış.
Müze-i Hümâyun Müdürü Osman Hamdi Bey’in başkanlığında kurulan bir komisyonun çalışmaları 1913 yılında tamamlanmış ve Müze, Mimar Sinan’ın en önemli yapıtlarından biri olan Süleymaniye Cami-i Külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914’te “Evkaf-ı İslâmiye Müzesi” (İslam Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmıştır.
Cumhuriyetin ilanından sonra “Türk ve İslâm Eserleri Müzesi” adını alıp 1983 yılında bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayına taşınmıştır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından sadrazamı İbrahim Paşa’ya hediye edilen saray, 16. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin önemli yapılarından biridir. İstanbul’un ünlü tarihi alanı “At Meyadanı”nda, eski hipodrom kademeleri üzerinde yükselen saray, tüm sivil yapıları ahşap olan Osmanlı geleneğinin aksine, kagir olarak inşa edilmiş, Sarayın ne zaman, kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmese de 1582’deki büyük sünnet töreni öncesi yapılan değişikliklerin ve yeni giriş kapısının Mimar  Sinan tarafından yapıldığı biliniyor.

Saray, bir sadrazam sarayı olmasının yanı sıra, belli dönemlerde bir “Seyirlik Saray” işlevini de yerine getirmiş. Saraydaki ilk tören, İbrahim Paşa’nın 1524 yılında Sultan’ın kız kardeşi Hatice Sultan ile evlenmesi nedeniyle düzenlenmiş. Kanuni Sultan Süleyman, şehzadeleri Mustafa, Mehmet ve Selim’in 1530 yılındaki sünnet düğünü şenliklerini İbrahim Paşa Sarayı’nın şahnişinden izlemiştir. Sarayın ünlü merasim salonu ve Divanhane’si 1966 – 1983 yılları arasında restore edilerek bugünkü durumuna gelmiştir. TKarihi belgelerde İbrahim Paşa Sarayı’nın Vezir Saraylarının en büyüğü ve Topkapı Sarayından bile daha muhteşem olduğundan söz ediliyor.

Etiketler

ferman berat vakfiye halı orta çağ maden sanat emevi abbasi dönem sütun başlık mimari yapı mesafe taşları kitabe selçuklu ünlü figür taş hamam kahve karagöz 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

Ashraaf Hoosain

A truly remarkable museum showcasing the history of Islam and its path through Turkey. Wonderful artifacts which has been maintained in pristine condition. A beautiful and eloquent way to share the history of Turkey and Islam. Well worth a visit for history and religious buffs

5 yıl önce

Matt H

Very impressive museum with amazing examples of islamic art, cultrure and skills. Similarly impressive are the wonderful carpets on display, many of which are several hundred years old and until today are witness to the incredible carpet skills of the ancient masters. Very well worth the visit. As this is one of the smaller museums in Istanbul you won't take more than 2 hours even if you are a thorough visitor and avid reader. However, definitely worth the two hours!

5 yıl önce

taha abdulaziz

Great and rich with old Islamic things from all ages and countries, by This date the first floor is under maintenance only the 2nd floor is open and available to visitors

5 yıl önce

Pizu Meaku

Not much of an art type myself but it just went anyway. Turned out to be decently interesting none the less. Beautiful pieces shown. Museum is a little small. Buy a museumcard to save money.

5 yıl önce

Nathan H

I would definitely go to Topkapi Palace and the Istanbul Archaeological Museums before going here. But it's definitely worth a visit if you have extra time and/or the museum pass because it is included. There are surely some interesting things inside but there are too many copies of the Koran to count and they got a bit repetitive to me, but I am no expert.

5 yıl önce

Yorum Ekle

Sokak Görünümü