Mekan 360

BİRECİK ULU CAMİİ

Görüntülenme - 13070 Yorum Ekle

Hakkımızda

Cami, şehir merkezinde Divanyolu Caddesinde yer alır. Yapım tarihi belirlenemeyen, "Kızıl Kilise" olarak adlandırılan, eski bir kilisenin yerine inşa edilmiştir. Eski yapıya ait avlu duvarları, sütunlar, sütun başlıkları ve çan kulesi halen mevcuttur.
Caminin inşa kitabesi bulunmamaktadır. Bu yüzden kim taraından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. 1170-1175 yıllarında Zengiler tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kitabelere göre Ulu Camii; 1684, 1779, 1780 ve 1870 tarihlerinde onarım görmüştür.
Mihraba paralel üç sahından(bölümden) oluşmaktadır. Bunun dışında mihrab önünde bir de kubbe yer alır. Harim kısmında(ana ibadet alanı-iç kısım) dört giriş kapısı yer alır. Son cemaat yeri de dâhil olmak üzere yapıda, üst örtü olarak, tonoz kullanılmıştır. Urfa Ulu Camii plan olarak, Halep Hükümdarı Nureddin Mahmud Zengi tarafından tamir ettirilip bugünkü şeklini alan Halep Ulu Camii’ne benzemektedir. Bu nedenle Urfa Ulu Camii'nin de aynı dönemde yaptırıldığı tahmin edilmektedir. İslam fetihlerinden sonra, sütunlarda kullanılan kırmızı mermerler ve kilise ile ilişkisinden dolayı “Mescid ül- Hamra (Kırmızı mescit)” olarak isimlendirilmiştir. Payeler üzerine oturan ve her biri çapraz to­nozlarla örülü on dört sivri kemerle avluya açılan cemaat yeri Anadolu'da ilk kez Urfa Ulu Camii'nde bulunmaktadır.
Caminin harim kısmında bir kuyu yer alır. Halk arasındaki bir inanışa göre Hz. İsa’nın, Kral Abgar’a, Havarisi Thomas’la gönderdiği mendil bu kuyuya düşmüştür. Bu nedenle camiinin içindeki kuyunun suyu, şifalı olarak kabul edilir.
Minareye, Cumhuriyet döneminde bir saat eklenerek saat kulesine dönüştürülmüştür. Minare, aynı zamanda şehrin ilk ve tek saat kulesi görevini de görmektedir.
Kızıl Kiliseye ait kalın duvarlarla çevrili camii avlusunun kuzeybatı kesimi mezarlıktır. Bu mezarlıktaki türbede, 1823 yılında vefat eden, Halidi Tarikatı’nın kurucusu Mevlana Halid Ziyâeddin Hazretleri'nin küçük oğlu Şehabeddin Ahmet’in mezarı bulunmaktadır. Türbe,  yakın zamanda ŞURKAV tarafından restore edilmiştir.

Etiketler

cami ulu şanlıurfa birecik urfa dini turizm kültürel tarihi 360 vr sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (5)

ömer kalfa

Şehrin merkezinde, fırata yakın bireciğin en büyük camisi. Buralara gelip de görülemeden gidilmemesi gereken yerlerden bir tanesi bence. 1365te memlükler tarafından yaptırılmıştır. Bu yüzden osmanlı mimarisinden biraz farklı. Daha çok selçuklu mimarisi gibi keskin, yüksek kare yapısı var. Urfa, antep bölgesi zaten ülkemizdeki en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi. Dolayısıyla bölgedeki hemen her ilçenin tarihi çok eskiye dayanıyor. Bazı ilçeler ise bazı özelliklerinden dolayı daha önemli hale gelmiş ve tarihi de çok daha eski. Bu özellikler güvenlik, tarım yada bazı önemli noktalara yakınlık olabilir. İşte Birecik' in tarihi Fırat nehrinin dibinde yer alması sebebiyle çok eskilere dayanıyor. Suyun olduğu yerde medeniyet var derler ya aynen öyle. şehrin hemen kıyısındaki fırat şehre gerçekten medeniyet katmış. Fırat boyunca belediye çok güzel, yemyeşil, kamelyalarla dolu park yapmış. Buralarda kafeler, çay bahçeleri, restorantlar ve az sayıda da olsa alkollü mekanlar var. Dolayısıyla maviyle yeşil buluşmuş burada. Park tam bir aile mekanı. Ulu orta içeni, sıçanı, etrafı rahatsız edeni yok. Gecenin 11, 12sinde bile rahatça, korkmadan dolaşan aileler, kızlar, gençler görürsünüz burada. Mesela bu beni çok şaşırtmıştı. Çünkü terör diyoruz. Ama böyle bir durum var. Güvenli deyip de böyle olmayan yer çok ülkemizde. Hava karardıktan sonra hayatın durduğu yer çok malesef. Bu bakımdan da baya canlı bir yer. Birecik daha çok kelaynak kuşları, fırat nehri ve fırat nehrinin üzerinde urfayla antepi birbirine bağlayan köprüsüyle ve de halfetiye yakınlığıyla bilinir. İlçede Kelaynak üretim tesisi var. Birecik köprüsü ise baya uzun bir köprü. Orada fıratın uçsuz manzarasıyla çok güzel kareler yakalayabilirsiniz. Birecik kalesi buraya gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bireciğin tepesinde muhteşem manzarasıyla fıratı da alarak panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz. Buradan halfetiye beyaz taksi denen korsan taksilerle çok rahat 15 20 dkkada gidebilirsiniz. Bu arada orada yediğim künefeden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Porsiyonu baya büyük ve yediğim en güzel künefeydi şimdiye kadar. Mutlaka deneyin derim.

5 yıl önce

ahmet f. göklü

Fırat Nehri'nin doğu yakasında ve nehre oldukça yakın,Birecik Kalesi'nin güney-batsında,sonradan Fırat'ın doldurulması nedeniyle biraz içeride kalmış,Memluklular tarafından 12.yüzyılda yapılan ilçenin en büyük camii.Çeşitli dönemlerde onarım geçirmiştir.

5 yıl önce

Ramazan Tetik

Birecik İlçe Merkezinde Yaşar Kemal Caddesindedir. Fırat Nehri Kıyısının doldurulmasından önce nehir kıyısında bulunuyordu. Bazı araştırmacılar 12.yy tarzına sahip olduğunu öne sürer. Tahrip olan bir kitabesinde ise Memluklu Sultanı Melik Eşref Şaban tarafından 1365’te yaptırıldığının yazılı olduğu belirtilmektedir. 19.yüzyılda iki onarım geçiren camiye günümüzde de eklemeler yapıldığı görülmektedir. Kuzey-Güney doğrultusunda düzensiz dikdörtgen planlı caminin ana giriş kapısı yaşar kemal caddesindedir. Kuzey ve doğu cephesinde de birer kapısı vardır. Batı cephesi dışında çevresi yapılaşma nedeniyle dar sokaklarla çevrilidir. Geçirdiği onarımlarla günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Yakın zamanda birçok ek yapılan caminin geniş bir avlusu vardır.  Güneyde son cemaat yeri ve ibadet mekânı bulunmaktadır. Ana giriş kapısının karşısında avlunun doğusunda zamanında müftülük olarak kullanılan iki katlı yapı boydan boya uzanır. Kuzeyinde depo olarak kullanılan bölüm ve avludan iki basamakla çıkılan abdest bölümleri bulunmaktadır. Minaresinde kuzeyindeki iki panoda, son cemaat yerinin kapısı ve doğu duvarındaki birer panodan süslemeler bulunmaktadır. Minaresi şerefenin altında bitkisel bezemeli çini tabaklarla süslüdür.

6 yıl önce

İzzeddin Arun

Allah razı olsun yapan ve yaptırandan

5 yıl önce

Halil Yavuztürk

Birecik ilçe merkezde olup tarihi bi camii görülmesi gereken bi mekan

5 yıl önce

Yorum Ekle