Mekan 360

YEŞİLOBA ŞEHİTLİĞİ MÜZESİ ADANA

Hakkımızda

Birinci Dünya Savaşı sonunda Fransızlar Adana'yı işgal ettiler. işgalden sonra yörede yaşayan veya göç yoluyla Adana'ya gelmiş Ermeniler'den oluşan bir takım çeteler Türk ve Müslüman ahaliye eziyet etmeye başladı. Bu eziyetten bıkan Türkler, Toroslar'daki Yörük yurtlarına göç etmeye başladılar. Tarihte bu olaya "Kaç Kaç" denilir.

11 Haziran 1920 tarihinde ise, içinde kadın ve çocukların da olduğu 150 kadar Türk kendilerine yapılan baskıdan yılarak Toroslar'a doğru yola çıktılar. Ancak henüz Yeşiloba Tren istasyonu'nu civarına gelmişlerdi ki, önlerini bir gurup silahlı Ermeni Çeteci çevirdi.

Çeteciler Türk ahaliyi civarda bulunan ve o yıllarda Bezdikyan isimli bir Ermeniye ait olan, şimdi Kahyaoğlu diye anılan çiftliğe getirdiler. Çiftliğin müştemilatında bulunan bir binanın, bir odasına erkekleri, diğer odasına ise kadın ve çocukları koyarak bıçaklamak vasıtasıyla katliam yaptılar. Daha sonra da binayı ateşe vererek kaçtılar. Bu katliamda 43 erkek, 21 kadın ve sayılarını tam tespit edemediğimiz kadar da çocuk öldü. 4 erkek ve 18 kadın ise sağ kurtulabildi.

Bu çiftlik binası, o günlerden beri Yeşiloba şehitliði olarak anılmaktadır.

Etiketler

yesiloba sehitligi muzesi yesil oba sehit tarih kultur 360 vr sanaltur sanal tur viar turkey video virtual tour turkey mekan360 mekan

Fotoğraflar

Görüşler (2)

ÖMER POLAT

telefon yok muhatap yok???

5 yıl önce

MUDOTUBE HD

6 yıl önce

Yorum Ekle

Sokak Görünümü